Dierenbescherming stopt met filmen op paardenmarkten: “Wij kunnen de veiligheid niet langer garanderen”

Schermafbeelding 2016-09-01 om 10.39.50

De Nederlandse Dierenbescherming gaat stoppen met het filmen van de misstanden op de paardenmarkten. “Er is te veel agressie van de paardenhandelaren tegen de medewerkers van de organisatie”, klinkt het. “Wij kunnen de veiligheid van onze mensen niet langer garanderen”, aldus Piko Fieggen van de dierenbescherming.

De incidenten zouden steeds erger worden volgens Fieggen. “Eerst was het alleen een beetje duwen en trekken, maar als er nu drie man om je heen komen staan die op dreigende toon vertellen dat je beter kunt vertrekken, is dat niet echt lekker. Zeker niet voor onze vrouwelijke medewerkers”, vertelt hij aan NOS.

Op je voeten gaan staan, spuwen, dreigen, met een paard op je inrijden,… Het gebeurd tegenwoordig allemaal. “Ik heb ook van een handelaar eens gehoord dat er door zijn collega’s een paar duizend euro is geboden als één van ons in elkaar wordt geslagen.”

Paarden worden aan de staart getrokken en krijgen geen drinken

De handelaren vinden het niet fijn dat de Dierenbescherming beelden maakt van alle overtreden wetten op de markten. Dat doet de organisatie sinds een half jaar en zet de beelden vervolgens op het internet. “Het is nu heel zichtbaar. Ontkennen heeft geen zin meer: hoe paarden bij het laden aan de staart worden getrokken, dat de dieren weinig of geen water krijgen en dat ze nauwelijks gecontroleerd worden op ziektes. Er is maar één arts voor 300 paarden, dat kan niet.”

De organisatie diende nooit klacht in wegens onvoldoende bewijzen. Paardenhandelaar Rinus Bakker herkent de feiten die de Dierenbescherming aangeeft niet. “Ik kom regelmatig op paardenmarkten, ik ken dit soort verhalen niet. Kijk, laatst waren mensen ’s nachts op de markt in Zuidlaren aan het filmen. Een handelaar had aan hen gevraagd: wie zijn jullie? Als ze dan niet willen zeggen van wie ze zijn, ja, dan roep je misschien wat over je af”, aldus Rinus Bakker.

“Onzin…”

“Paarden die aan de staart worden getrokken? Ik zal niet zeggen dat het nooit gebeurt… misschien bij een veulentje dat moeilijk wil lopen, maar ik denk niet dat mensen gaan trekken aan een groot volwassen paard. En drinkwater? Staat op alle markten. Maar paarden op de markt drinken nauwelijks. Dat doen ze ’s avonds weer thuis, dan eten en drinken ze weer.”

“Ze willen maar één ding: paardenmarkten stoppen”

“De Dierenbescherming is maar op één ding uit, en dat is dat alle paardenmarkten moeten verboden worden. Wij zijn met iedereen in overleg om op een goede manier de paardenmarkten open te houden, dat er goede controle is. De Dierenbescherming mag langskomen, wij hebben een open vizier, wij hebben niets te verbergen.”

Wel komen er nieuwe regels voor de paardenmarkten die vanaf eind dit jaar zullen ingaan. Naar schatting worden er op 50 markten in Nederland ongeveer 5000 paarden verhandeld.

Op deze video van de dierenbescherming is echter wel te zien hoe vele shetlanders aan hun staart getrokken worden voor transport

Bron: NOS