Juiste voeding van een ouder paard: “Zeer belangrijk voor minder problemen bij het verouderingsproces”

horse eat

“Ouderdom komt zelden alleen”, zei Caroline Argo, hoofd van de afdeling Veterinaire Klinische Wetenschappen van de Universiteit in Surrey. Hiermee wil ze zeggen dat ook de ouderdom bij paarden gepaard gaat met aftakeling, net zoals bij de mens. Zo verliezen ze vaak gewicht, krijgen problemen aan hun organen, gebit en neurologische en immunologische problemen. 

Een paardeneigenaar kan volgens Argo het verouderingsproces van zijn/haar paard zo soepel mogelijk laten verlopen door een goed voedingsschema. Er zijn enorm veel verschillende voeders voor oudere paarden, waardoor het moeilijk is om te weten welke te kiezen én vanaf wanneer ze deze moeten gebruiken.

“Wetenschappelijke onderbouwde informatie aangaande het voedingsbeleid voor oudere paarden, heeft de laatste jaren de enorm groeiende groep (ouder wordende paarden) niet kunnen bijhouden. Daarom moeten eigenaren van oudere paarden leren hoe ze het best hun oude paard kunnen voeden.”

Argo geeft inzicht in het voederen van oudere paarden:

  • Oudere paarden eten minder. Dat kan twee oorzaken hebben: 1. Paarden die minder actief zijn eten minder omdat ze minder calorieën verbruiken of 2. Omdat ze gewoon minder zin hebben om nog te eten.
  • Gebitsproblemen of lichamelijke ongemakken en vermindering van sociaal contact kan ook zorgen tot gewichtsverlies.
  • Ook veranderingen in de darmflora kunnen om verschillende reden optreden. Elke oorzaak kan als gevolg hebben dat het paard minder voedingsstoffen opneemt en daardoor afvalt.
  • De symptomen van de ziekte van Cushing kunnen verward worden met ouderdomsverschijnselen. Het op tijd opmerken van de ziekte en er tegen behandelen, draagt bij aan de levenskwaliteit van het paard.
  • En hoewel er veel magere, oude paarden zijn, zijn er ook oude paarden met obesitas. Ook dit moet vermeden worden voor een optimale gezondheid.

Bron: Ker.Equinews, Horses24