Te zwaar voor je paard? Stap dan maar af

eyedd

The Horse of the Year Show (HOYS), dat deze week van 5 tot 9 oktober plaatsvind in Engeland, gaat vragen aan te zware ruiters om van hun paard te stappen. Om te bepalen wie wel of niet te zwaar is voor zijn paard, is er een dierenarts aangesteld die daarover zal oordelen.

Alle deelnemers werden vooraf ingelicht over deze regelgeving. Ze doen dit omwille van het paardenwelzijn. Niet verwonderlijk, want er zijn veel ruiters die te zwaar zijn voor hun paard. Er wordt dan ook niet alleen hier, maar op verschillende evenementen in de paardenwereld meer en meer op het gewicht van de ruiter gelet.

De organisatie van HOYS vindt dat alle ruiters te allen tijde het juiste gewicht én lengte moeten hebben voor het paard dat ze berijden. De organisatie zal daar niet alleen op letten in de wedstrijdring, maar ook op het voorterrein en op de parkeerplaats. Ook tegen professionals of anderen die een demonstratie geven op het evenement en niet aan deze regel voldoen, kan er actie ondernomen worden.

Een veterinair team zal oordelen of het welzijn van het paard wel of niet in gedrang komt. Maar buiten de dierenartsen hebben ook officials en toezichthouders het recht om aan een ruiter te vragen om af te stappen. Daarna wordt deze doorverwezen naar het veterinair team. Zij zullen oordelen of de lengte en het gewicht van de ruiter al dan niet het welzijn van het paard belemmert. Het oordeel van de dierenarts is doorslaggevend.

Bron: Horse&Hound