Belgische fokkerij wordt steeds professioneler en behoort tot de wereldtop

RIO DE JANEIRO, BRAZIL - AUGUST 19: Illustration Kent Farrington (USA) compete during Equestrian Jumping Individual Final Round A at the Olympic Equestrian - Jumping of the Rio 2016 Summer Olympic Games on August 19, 2016 in Rio de Janeiro, Brazil. 19/08/2016 (Photo by Vincent Kalut / Photonews

Onze Belgische fokkerij staat er steeds beter op en is professioneler geworden. ‘Fokken is gokken’, klopt in ons land al lang niet meer. Want de meeste fokkers weten waarmee ze bezig zijn.

Ann Van Den Branden, voorzitter van de Wase afdeling van het Belgisch Warmbloedpaard stamboek: “We hebben recent nog een enquête afgenomen bij onze fokkers. Daaruit bleek dat ruim een derde van onze fokkers reeds meer dan 20 jaar actief is. Maar vooral ook dat zowat tien procent van onze fokkers jaarlijks meer dan 10 veulens fokt terwijl zowat 40 procent van onze fokkers jaarlijks amper één veulen fokt. Het geeft een tendens aan.”

“Op ons landbouwbedrijf is de fokkerij van springpaarden een belangrijke economische poot geworden. En mensen als mijn broer Bert Van den Branden, Jimmy Vermeulen en Jan Wuytack, maar ook mensen buiten onze regio zijn quasi uitsluitend en op professionele basis met de fokkerij bezig.”

Hengsten van topniveau

Deze evolutie vind grotendeels plaats in Waasland, en dat is geen toeval volgens hengstenhouder en fokker Luc Tilleman: “We hebben hier in de regio hengsten van wereldniveau gehad. Fleuri du Manoir (v. Ibrahim) eerst, Lys de Darmen (v. Et Hop X) later en nog later hengsten als Nabab de Reve (v. Quidam de Revel), Heartbreaker (v. Nimmerdor) en Toulon (v. Heartbreaker).”

Merriestam

“De hengstenhouders zijn mee geëvolueerd met hun tijd, en dan heb je een aantal fokkers die het kapitaal uit hun moederstam behouden hebben. Fokkers die hun merrie konden verkopen maar niet voordat ze er een merrieveulen uit gefokt hadden. Als je die combinatie van topverervers en uitstekende merriestammen in een kleine regio samen ziet komen, dan kan succes niet uitblijven.”

Weinig veulens, maar wel toppers

“We hebben paarden nodig die alles doen om aan de overkant te komen. Dan gaat het om techniek en instelling. Die kwaliteit moet van nature in merries en hengsten zit om ze ook te kunnen vererven. In verhouding fokken we weinig veulens in België, maar wel toppers. De vraag naar onze paarden is bijzonder groot.”

“Samen met pakweg Nederland, Duitsland, Frankrijk en Zweden zijn we wereldtop. Een voorsprong die we niet snel kwijt zullen geraken. In Miami of Florida mag er dan wel veel geld zijn, de omstandigheden om paarden te fokken, op te leiden… zijn er niet ideaal”. Van den Branden sluit daarop met een wijze zin af: “En het echte kapitaal zit hier, verankerd in onze merriestammen.”

Wil je graag meer lezen over dit onderwerp? Bekijk dan het hele artikel op magazine.horses.nl.

Bron: Horses paardenkrant