Richard Kapteijn: “Losrijden is meer dan gewoon wat opwarmen”

leggs

“Losrijden is meer dan enkel opwarmen”, deze wijze raadt geeft Richard Kapteijn in Bitmagazine. “Eén van die dingen is een heet paard ontspannen krijgen. Zeker voor een winterdag wanneer de paarden wat energieker zijn dan in de zomer, kan je het paard best thuis al wat longeren of stappen.”

“Als het voorterrein op wedstrijd te klein of te druk is, zoek dan even een ander plekje op om wat te schakelen en het paard was actiever te maken.”

“Ik zie wekelijks veel ruiters en amazones veel te veel losspringen. Je moet pas beginnen losspringen als je ongeveer nog acht starters voor je hebt, en dat is zelfs nog ruim gerekend! Om een richtlijn te geven spring je bij een heet paard iets vaker een stijlsprong, maar normaal voldoet tweemaal een kruisje, vijf keer een stijlsprong en daarna nog een paar keer een oxer. Je moet nadenken over wat je doet.”

“Ik zie ook vele paarden op het voorterrein scheef springen, wat ten koste gaat van de sprong. Op het voorterrein moet je linksom rijden, maar probeer de sprong hoe moeilijk dat ook is, soms rechtsom te nemen zodat je je paard beter recht kan houden. Ook te hoog losspringen is niet nodig. Behoudt het vertrouwen van je paard door niet te overdrijven en denk logisch na.”

Bron: Bitmagazine