Waarom geeuwen paarden? Heeft dat altijd iets met hun gemoedstoestand te maken, of eerder met ons?

geeuw

De 48-jarige Karin Kolthof is persoonlijke coach bij haar eigen bedrijf ‘Hyndernis Paard en Coaching’. Zo coacht ze kinderen, volwassenen, jongeren, bedrijven,… In Deswollenaer legt zij uit waarom paarden volgens haar geeuwen. 

“Paarden zijn meesters in het communiceren en aanvoelen van (spier)spanning, hartslag en welbevinden van een ander. Zij reageren daarop met natuurlijk gedrag, zowel bij andere paarden als bij mensen. In mijn bedrijf zet ik het paard in als mede coach. Ik gebruik het natuurlijk gedrag van het paard, en vertaal dat naar degene die gecoacht wordt. Je kan dit ook het spiegelend vermogen van het paard noemen.”

“Mensen hebben geleerd om nooit achter een paard te gaan staan, want dan trapt hij. Of als hij zijn oren naar achter doet, is hij boos. Er zit daar wel een kern van waarheid in, maar eigenlijk doen we het paard en zijn gedrag hiermee vreselijk tekort. Neem nu het gapen van een paard.”

“Net als mensen gapen zij in verschillende situaties. Afhankelijk van welke situatie, ziet de gaap er ook anders uit. Bijvoorbeeld als een paard gaapt na het rusten, waarbij ze zich meestal ook uitstrekken, gapen als hij buikpijn heeft, of als hij gemasseerd wordt omdat hij zich ontspant,… Ik zie gapen vaak op momenten dat degene die gecoacht (coachee) wordt, spanning ervaart.”

“Het paard voelt een bepaalde spanning bij de mens en ‘gaapt dit van zich af.’ Meestal wordt dit gevolgd door een kauw- of likbeweging. Deze spanning heeft niet direct iets te maken met bang zijn voor het paard, maar kan vaak te maken hebben met het onderwerp of de gedachte waar we op dat moment mee bezig zijn, welke spanning oproept bij de coachee. Het paard ‘spiegelt’ op dat moment de spanning die hij voelt.”

 

Bron: Deswollenaer