Krijgen paarden stress van stroom in de wei?

Paarden-wei-gezocht

Zwitserse onderzoekers hebben kunnen vaststellen dat paarden geen stress ervaren door op omheinde wei of paddock met stroom te staan. Ze keken ook of een paard meer stress heeft als het achter een houten omheining staat. Ook dat bleek niet het geval.

Het is volgens de onderzoekers wel zo dat paarden meer afstand houden tot de omheining als er stroom op staat. Zo gaat een deel van de leefruimte enigszins verloren. Paarden blijven 50 cm verder weg van de stroomdraad dan van een houten omheining. Als het paard dus in een kleine wei of paddock staat, gaat er een aanzienlijk deel van de leefruimte verloren.

Er is wel geen verschil in stress bij paarden in verhouding met de grootte van de paddock. Al blijken paarden toch wel meer de neiging te hebben om stressgerelateerd gedrag te vertonen in kleinere paddocks.

Er is echter wel een uitzondering. De onderzoekers hebben zich gericht op individuele huisvesting. Dus niet op groepjes paarden binnen een bepaalde afmeting. Ze geven dan ook aan dat het mogelijk is dat paarden die lager in rang staan in een groep mogelijk naar de zijkanten verdreven worden. Als die paarden dan te dicht bij de omheining komen te staan, moet er wel stress optreden.

Bron: The Horse