Droom je van een job in de paardenwereld? Lees dan eerst deze tien belangrijke regels

stal

Velen dromen ervan om ooit in de paardenwereld te werken. Het lijkt soms wel allemaal te mooi om waar te zijn. “De mensen die werk gevonden hebben op een stal mogen zich gelukkig prijzen”, maar is dat ook zo? Misschien moet je ook even de negatieve kantjes weten alvorens een oordeel te vellen of je het er voor over hebt om in de paarden te gaan werken. 

 1. Geld
  Of vooral, het gebrek daaraan. Wil je eerst op een stalling werken om later je eigen paardenbedrijf op te starten met die ervaring? Vergeet dat dan maar, tenzij je een sponsor hebt natuurlijk. Werken in de paardenwereld betekent helaas zeer vaak veel werken voor weinig geld. “Die hebben toch geld zat?”, denken sommigen als ze weten dat ze wéér eens een nieuw, duur paard aangekocht hebben. Maar er zijn gek genoeg ook genoeg mensen die voor een laag bedrag in de paardenwereld werkzaam willen zijn, waardoor als jij het er niet voor over hebt, een ander zeker wel.
 2. Bye bye vrije tijd
  Vaak werk je lange dagen van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Ook werk je op de meeste bedrijven 6 dagen van de 7. Sommigen werken zelfs elke dag van de week! Je sociale contacten beperken zich vaak dus ook tot mensen die je tegenkomt in de paardenwereld. En na zo een zware werkdag op een stal ben je ’s avonds ook echt wel moe. Kan je niet om 20 uur je bed in en dan al slapen? Wacht tot je op een stal werkt.
 3. Weinig tijd voor eigen paard
  Je zal door je lange werkdagen waarvan je al moe thuis bent, vaak geen tijd of zelfs geen fit meer hebben om je eigen paard nog te verzorgen en te rijden. Bij sommige bedrijven mag je je eigen paard rijden tijdens je werkuren, maar op vele bedrijven is dat ook niet het geval. Als je daarbij ook nog eens mee op (internationale) wedstrijden moet, ben je ook nog eens vaak in het weekend van huis.
 4. Paardrijden? Ga daar niet van uit.
  Velen denken ook: “Als ik op een stal werk, mag ik paardrijden”, dat is zéker niet altijd het geval. Misschien komt het zelfs meer voor dat het niet mag dan wel. Meestal hebben bedrijven hun eigen, vaste ruiters in dienst. En als ze iemand nieuw zoeken, zoeken ze vaak iemand met ervaring en niveau. Als je wat geluk hebt kan het natuurlijk wel, maar de kans is dan groot dat je de grootste bokzakken onder je kont krijgt. Op sommige plaatsen mag je wel helpen bij de training. Ook al is het maar af en toe een balkje hoger leggen, of even kijken of een paard een oefening wel juist uitvoert, van kijken leer je. En misschien mag je ook wel enkele paarden aan de longe nemen? Iets wat op een stalling ook nog zeer leerzaam kan zijn, want je komt altijd dingen te weten die je daarvoor niet wist.
 5. Veel ervaring en kennis opdoen.
  Op sommige bedrijven kan je zeer veel bijleren en is het leuk om er te werken, omdat je er zo veel leert. Maar het kan ook andersom… Dat je op een stal terecht komt waar je vooral dient als ‘stalknecht’. Hier beperkt je aandeel in het bedrijf zich tot de paarden in de weide of stapmolen zetten, de stallen mesten en paarden op en af zadelen.
 6. Harde wereld
  De paardenwereld is een harde wereld. Wat je ook doet, er komt altijd wel kritiek van hier of daar. Dat is binnen een bedrijf net zo. En doe je iets goed of kom je met een geniaal idee, verwacht dan niet altijd een schouderklopje of een ‘dankjewel’. De paardenwereld is een echte business, waar vooruitgang een groot streefpunt is. Als je een fout maakt, zullen ze je dat ook niet overal op een beleefde en rustige manier duidelijk maken, maar eerder al roepend, tierend,… Sommigen kunnen je werkelijk de grond in boren. Maar als je dan die ene keer toch te horen krijgt: “Dat heb je goed gedaan!”, maken die woorden je ook wel meteen intens gelukkig.
 7. Andere medewerkers
  Niet overal, maar in vele bedrijven is er een woning voorzien voor het personeel. (Best wel nodig als je lange uren maakt) Soms heb je een volledige woning of appartement voor jezelf, maar ook kan je enkel een aparte kamer hebben, maar zijn de andere ruimtes gemeenschappelijk. Overeenkomen met je medewerkers is dus zeker een must, ook buiten de werkuren.
 8. Hard werken
  Tuurlijk weten we dat een eigen paard hard werken is, maar reken dat als je op een stal werkt dit maar tien is. Je hebt veel meer paarden die je moet zien te verzorgen, en op een stal is er ook altijd tijd te weinig. Een middagpauze van een uur? Vergeet dat op vele plaatsen maar. Je rent heel de dag heen en weer om op het einde van de dag alles klaar te hebben, en dan nog moet je soms werk laten liggen voor de volgende dag. Op een stal is het werk nooit gedaan.
 9. Prachtige accommodatie
  Sommigen denken als ze een prachtige stalling zien: ‘Wauw, wie zou hier niet kunnen wonen en werken?’ Iets wat wellicht door velen hun gedacht gaat, de eerste keer dat ze dit zien. Totdat je er werkzaam bent, die schoonheid komt er niet zomaar… Elke dag dient heel het terrein proper gemaakt te worden om het er zo goed te laten uitzien. Een klusje dat niet altijd even gauw geklaard is.
 10. Geluk
  Natuurlijk benoemen we hier vooral de negatieve kanten, maar uiteraard zijn er na al deze negatieve kanten ook tal van positieve kanten. Denk aan het geweldige gevoel van de teamspirit als er een overwinning behaald wordt, of gewoon als het werk op de stal prima verloopt. Je krijgt véél voldoening van je werk, omdat je op het einde van de dag weet: “Nou, ik heb alle paarden vandaag weer lekker verwent. Ze kunnen weer verder tot morgen.” Op de meeste bedrijven leer je ook echt omgaan met meerdere paarden en leer je misschien trainingsgericht ook wel veel bij, wat het ook zeker allemaal wel de moeite maakt om op een stal te werken.

Bron: Horses24, HorseandHound