Bekende ‘Rebel van de renbaan’ transformeert naar kalme huisvader

Course 7 - Brillantissime - Joseph Verbeeck HIPPISME : Criterium des Jeunes - 7eme course - Vincennes - 16/02/2014 © PanoramiC / PHOTO NEWS PICTURES NOT INCLUDED IN THE CONTRACTS

Wie in de internationale paardensportwereld op zoek gaat naar dé grootste aller tijden, komt doorgaans uit bij Jos Verbeeck. De topjockey uit Langdorp (Aarschot) heeft een indrukwekkend palmares op zijn naam staan en werd jarenlang op handen gedragen. Verbeeck genoot naast het paardenrennen van een zwaar uitgaansleven en kreeg al snel de bijnaam ‘Rebel van de renbaan’, omwille van zijn onwrikbare standvastigheid.

Na een losbandige tijd in onder meer Monaco, keerde hij terug naar de streek waar het voor hem allemaal begon. “Na die intense periode is het hoogtijd om te genieten met mijn gezin.” Zodus keert hij terug naar zijn geboortestreek om daar een kalme huisvader te worden.

6 februari 1957: Jos Verbeeck wordt geboren in Wolfsdonk (Langdorp), deelgemeente van Aarschot. Schoollopen was helemaal niet aan hem besteed, dat bleek al snel. De jonge Verbeeck had maar één interesse: paarden. Op vijfjarige leeftijd schonk zijn vader hem daarom Shetty, een pony die Verbeeck in een mum van tijd africhtte. Na amper één jaar trok hij al een eerste keer naar paardenrenbaan Heidepark in Langdorp. Het leverde hem dadelijk een indrukwekkende tweede plaats op. Een week later kwam Verbeeck met zijn Shetty als allereerste over de eindstreep. De weg naar talloze andere koersen en overwinningen was ingezet.

Na drie jaar zonder paardenrennen kreeg hij op zijn veertiende verjaardag een paard om in bereden draf te rijden. Daarmee trok Verbeeck naar de grote koersen in Waregem, Tongeren, Oostende, Sterrebeek en Kuurne. Vanaf zijn zestiende nam hij als jockey ook deel aan de befaamde sulky-wedstrijden (waarbij paarden voor een licht karretje gespannen worden en ze uitsluitend in draf mogen lopen). Er volgde opnieuw een korte rustpauze, maar al snel zou de naam Jos Verbeeck doorklinken in de absolute top van de paardensport.

Course 5 - Timoko - Joseph Verbeeck HIPPISME : Grand Prix de France - Q+ - 5eme course - Vincennes - 09/02/2014 © PanoramiC / PHOTO NEWS PICTURES NOT INCLUDED IN THE CONTRACTS

Bron: Het Nieuwsblad