Ierse springruiter Kevin Thornton krijgt vreselijke doodsbedreigingen: “We snijden je vingers af en steken je levend in brand”

jumpinggg

De Ierse springruiter Kevin Thornton krijgt verschillende doodsbedreigingen. Dit komt nadat zijn paard Flogas Sunset Cruise (v. ARD VDL Douglas) overleed tijdens een training op 11 oktober 2016. Hij trainde het dier in de galopbaan, toen de schimmel ineens in elkaar stuikte.

Het FEI begon meteen een onderzoek en deed een autopsie op het paard. Uit de eerste autopsie bleek het lichaam van het paard geen sporen te hebben van overmatig zweep- of spoorgebruik. Het dier overleed op een vrije dag van het GPA Jump Festival in Cagnes-sur-Mer, Frankrijk.

Verschillende mensen beweerde dat hij zijn paard letterlijk de dood heeft ingejaagd met de zweep en hij het dier al 3 uren aan het berijden was. Maar Thornton ontkent dat. Hij zei zes paarden gehad te hebben voor het concours, waarvan drie paarden schimmel waren. Op de bewuste dag trainde hij de drie schimmels achter elkaar, waardoor mensen dachten dat hij heel de tijd op één en hetzelfde paard zat. Thornton hoopt zijn naam te kunnen zuiveren.

“Elke bedreiging die je jezelf kunt voorstellen, heb ik gehad. Ik zou levend verbrand worden, mijn vingers zouden ze afsnijden en elke centimeter van mijn lichaam zouden ze slagen. Ik zou een moordenaar en een dierenmishandelaar zijn. Maar ik ben ervan overtuigd dat als het onderzoek afgerond is, mijn naam gezuiverd zal worden.”

Het FEI kon geen verdere commentaar geven omdat het onderzoek nog lopende is. “Uit de autopsie blijkt alvast dat ik het dier niets misdaan heb”, aldus Thornton. “De FEI moet hun job doen en ik weet niet wat ik kan zeggen, maar het duidt alleszins aan dat ik niets verkeerd heb gedaan. De juiste doodsoorzaak is nog niet bekend.”

Hij beweert het paard in zijn training slechts één of twee keer een tik gegeven te hebben om het wat actiever te maken. Hij zei ook dat het paard geen vreemde symptomen had dat zijn dood konden aankondigen en dat het een grote shock was.

“Ergens ben ik bang dat de uitslag van het onderzoek geen verandering zal brengen in de gedachtengang van de mensen in mij. De mensen zullen misschien altijd het negatieve herinneren, ook al kennen ze niet alle feiten. Het is niet simpel geweest maar we moeten vooruit. Het is allemaal voor het paardenwelzijn, wat natuurlijk het belangrijkste is.”

Bron: BBC, Horses24