Prothese van pony stuit op veel kritiek in de paardenwereld

Shetlander3

De Amerikaan Derrick Campana ofwel ‘Dr. Dolittle van de prothesen’, heeft ervoor gezorgd dat de jonge Angel Marie weer kan rondlopen. Kort na de geboorte stapte haar moeder per ongeluk op haar. Hierdoor waren haar voorste benen zo fel beschadigd dat lopen niet meer ging. Maar dat was buiten Derrick Campana gerekend. 

Hij maakte met een speciale 3D-printer, een nieuwe prothese voor haar, zodat ze terug zou kunnen rondlopen. Campana is alleszins blij met het resultaat, en was er bij toen Angel Marie haar eerste stapjes zette met de prothese. “Dat was een emotioneel moment. Een droom die werkelijkheid werd.”

Lennie Green, de eigenaar van de pony, is zeer blij dat zijn pony zo nog een tweede kans krijgt. “Zonder de prothesen zou ze niet lang meer geleefd hebben. En dat zou zonde geweest zijn, want de kinderen zijn dol op haar. En zij is dol op kinderen.”

“Momenteel is het 3D-printen van prothesen nog duur. Maar het is de toekomst, dus dat zal nog veranderen. Ook nu al is het soms een waardig alternatief voor meer ingrijpende operaties bij de dierenarts.”

Toch zijn er verschillende mensen in de paardenwereld die dit géén goede actie vinden. “Hij ziet er niet gelukkig uit”, klinkt het. “De pony zal heel de tijd met pijn moeten leven door de prothese.” Langs de andere kant zijn er dan weer mensen die de toekomst een kans willen geven, en zo hopen dat er straks meer geschikte protheses zullen bestaan.

Bron: HLN